Ручна поклажа. Літаємо без багажу.

Як літати без багажу, а точніше без оплати за нього? Все більше авіакомпаній, що літають в Україну, роблять перевезення багажу платним за найнижчими тарифами економ класу. З одного боку, це позиціонується як можливість пасажирам заощадити, що не оплачуючи непотрібну послугу, але по факту у багатьох авіамандрівників виникає справедливе запитання: “а чи не новий спосіб для заробітку придумали авіакомпанії?” І яка саме ручна поклажа дозволена?

Найбільш суворі правила діють у лоу-коста Wizz Air Hungary, який дозволяє взяти безкоштовно на борт тільки невеликий рюкзак. Найщедріша норма ручної гладі у British Airways – авіакомпанія дозволяє пронести в салон два предмета вагою до 23 кг кожен.

У той же час у багатьох авіаперевізників, наприклад, airBaltic, Alitalia, Austrian, Czech Airlines, LOT, Lufthansa безкоштовна норма ручної поклажі в економічному класі становить 8 кг.

Щедріші умови у Air France і KLM, які дозволяють узяти на борт кожному пасажиру 12 кг речей.

Норма провезення ручної поклажі у найбільшого лоу-коста Європи Ryanair становить 10 кг, а у найбільшій авіакомпанії України – МАУ – 7 кг для звичайних пасажирів і 12 кг для власників карт програми лояльності Panorama рівня Classic та Premium.

Всі зазначені перевізники за винятком Wizz Air дозволяють крім основного предмета ручної поклажі взяти з собою невелику особисту річ, наприклад, ноутбук, портфель або дамську сумочку.

Розглянемо більш детально.

airBaltic

Безкоштовно на борт airBaltic можна взяти два предмети ручної поклажі, сумарна вага яких не більше 8 кг. Габарити основного предмета не повинні перевищувати 55х40х20 см, а додаткового – 40х30х10.
В якості додаткового предмета може бути дамська сумка, сумка з ноутбуком, сумка з фотоапаратом, парасольку або пакет з товарами Duty Free.
При перевищенні встановленої норми на виході на посадку авіакомпанія стягує плату за здачу речей в багаж в розмірі 60 євро.

Air France

C 2016 року Air France на рейсах в Україну не включає в тариф найдешевшого економічного класу перевезення багажу.
Пасажири по такими квитками можуть взяти на борт безкоштовно в якості ручної поклажі одну валізу з габаритами до 55х35х25 см, а також один невеликий предмет, наприклад, сумку для ноутбука, чоловічий портфель або дамську сумочку. Загальна вага двох предметів не повинен перевищувати 12 кг.

Alitalia

У лютому 2017 року Alitalia змінила тарифну сітку на лінії Київ-Рим і почала продаж квитків на рейси в Україну за тарифом економ-класу Economy Light без багажу.
Пасажири з такими квитками можуть взяти на борт безкоштовно один предмет вагою до 8 кг і габаритами до 55х35х25 см, а також особисту річ, наприклад ноутбук, невеликий рюкзак або портфель

Austrian Airlines

Austrian Airlines запровадили тарифи без багажу влітку 2015 року. Безкоштовно на борт можна взяти одну валізу, вага якого не перевищує 8 кг, а габарити 55х40х23 см.
Додатково в салон можна пронести невелику особисту річ з габаритами до 40х30х10 см, наприклад, дамську сумочку, чоловічий портфель або сумку для ноутбука. Також на борт без додаткової плати допускаються товари, куплені в магазинах Duty Free.
Пасажири з такими квитками можуть взяти на борт безкоштовно один предмет вагою до 8 кг і габаритами до 55х35х25 см, а також особисту річ, наприклад ноутбук, невеликий рюкзак або портфель

British Airways

British Airways дозволяє брати на борт два предмета ручної поклажі. Габарити основного валізи не повинні перевищувати 56х45х25 см, а додаткового – 40х30х15 см. Обмеження по вазі на кожен предмет – до 23 кг. Основна умова – пасажир повинен бути здатний розмістити свою ручну поклажу на полиці в салоні літака без сторонньої допомоги.
У разі, якщо мандрівник придбав товари Duty Free, вони повинні бути розміщені в валізі в рамках дозволеної норми ручної поклажі.

Czech Airlines

Czech Airlines з 1 грудня 2016 року ввела нову структуру тарифів. Найдешевший тариф економ-класу Lite не передбачає перевезення багажу. За такими квитками пасажири можуть безкоштовно провезти тільки один предмет ручної поклажі вагою до 8 кг і габаритами до 55х45х25 см. У разі перевищення цього показника стягується плата (35 євро на стійці реєстрації та 45 євро у виходу на посадку), а ручна поклажа оформляється як зареєстрований багаж.

KLM

C 2016 року KLM як і інша компанія холдингу – Air France – на рейсах в Україну не включає в тариф найдешевшого економічного класу перевезення багажу.
Пасажири по такими квитками можуть взяти на борт безкоштовно в якості ручної поклажі одну валізу з габаритами до 55х35х25 см, а також один невеликий предмет, наприклад, сумку для ноутбука, чоловічий портфель або дамську сумочку. Загальна вага двох предметів не повинен перевищувати 12 кг.

МАУ

МАУ можна було б вважати піонером серед українських авіаперевізників щодо введення тарифів без багажу, але пальма першості належить лоу-косту Wizz Air Україна, який пропонував такі тарифи ще в 2008 році, хоча згодом був змушений відмовитися від них через появу в законодавстві обов’язкової безкоштовної норми багажу в 2010 році.
Незважаючи на те, що дана норма існує до цих пір, МАУ з лютого 2016 року почала введення тарифів без багажу.
Основна норма ручної поклажі досить скромна – лише один предмет вагою до 7 кг і габаритами до 55х40х20 см. Однак на борт додатково можна взяти такі предмети, що не зважуються:
дамську сумочку,
зонт або тростину,
верхній одяг,
пресу для читання,
фотоапарат або бінокль,
портативний комп’ютер (ноутбук),
товари, куплені в Duty Free,
милиці.
Таким чином, реальна вага пронесеною ручної поклажі може бути значно вище встановленої норми для основного предмета.
Крім цього, якщо пасажир є учасником програми часто літаючих пасажирів Panorama Club і має карту рівня Classic (необхідно накопичити 3000 миль або здійснити три перельоту), допустима вага основного предмета збільшується з 7 до 12 кг. При цьому також діє правило, що передбачає можливість взяти понад норму зазначені вище додаткові предмети.
До 15 червня 2016 року, які мають карту рівня Premium навіть по безбагажним тарифами, крім збільшеної норми ручної поклажі, також могли безкоштовно здавати в багаж одну валізу вагою до 23 кг.

LOT

У березні 2017 року LOT змінив структуру тарифів по Європі. Тепер найдешевший тариф економічного класу Saver дозволяє безкоштовно провозити тільки ручну поклажу.
Пасажир може взяти в салон один предмет вагою до 8 кг і габаритами до 55х40х23 см. Додатково з собою безкоштовно можна взяти плечову сумку, дамську сумку або сумку для ноутбука, габарити якої не перевищують 40х35х12 см.

Lufthansa

Тарифи без багажу доступні на рейсах Lufthansa з осені 2015 року. Норма ручній поклажі схожа на ту, яка діє на рейсах Austrian Airlines: безкоштовно на борт можна взяти одну валізу, вага якого не перевищує 8 кг, а габарити 55х40х23 см.
Додатково в салон можна пронести невелику особисту річ з габаритами до 40х30х10 см, наприклад, дамську сумочку, чоловічий портфель або сумку для ноутбука. Однак, як повідомили в колл-центрі авіаперевізника, на відміну від Austrian Airlines, якщо пасажир купить товари в Duty Free і не зможе їх упакувати в сумку в рамках зазначеної квоти, то йому доведеться заплатити збір 45 євро за здачу речей в багаж біля виходу на посадку.

Ryanair

Ryanair незважаючи на те, що є лоу-костом, в даний час пропонує одну з найбільших безкоштовних норм перевезення ручної поклажі після зміни політики в кінці 2013 року.
В даний час кожен пасажир Ryanair може безкоштовно пронести на борт літака один предмет вагою до 10 кг і габаритами до 55х40х20 см і невелику особисту річ з габаритами до 35х20х20 см.

Wizz Air

Wizz Air Hungary був по суті єдиним лоу-костом на українському ринку і єдиною авіакомпанією в Європі, яка стягувала плату за ручну поклажу.

З 29 жовтня на рейсах авіакомпанії Wizz Air не потрібно платити за ручну поклажу.

При цьому сумка або валіза, які пасажири можуть взяти з собою в салон літака, не повинні перевищувати габарити 55x40x23 см. Максимальна вага складає – 10 кг.

Останній раз Wizz Air змінювала правила провезення ручної поклажі в жовтні 2012 року. Тоді була введена плата за ручну поклажу, що перевищує розміри 42x32x25 см. Таким чином, до 29 жовтня існував розподіл ручної поклажі на безкоштовну маленьку (42х32х25 см) і платну велику (56х45х25 см, вага до 15 кг).

Тепер же вводиться єдиний стандарт – 55x40x23 см, вага до 10 кг. Сумки з великими розмірами або великою вагою будуть зареєстровані як багаж.

Як повідомлялося, мандрівникам, які користуються послугами авіакомпанії Wizz Air не потрібно буде вказувати свлє ім’я при бронюванны квитків. Максимальна кількість квитків, яке можна забронювати для “безіменних” пасажирів, – дев’ять.

Безкоштовно на борт можна взяти тільки один предмет з габаритами до 42х32х25 см (такі габарити має невеликий рюкзак) і вагою до 15 кг. Додаткові речі, які можна пронести в салон:
плащ або ковдру,
мобільний телефон,
матеріали для читання в польоті,
харчування для дітей до двох років,
милиці,
товари,
куплені в магазинах Duty Free,
дитяче крісло, якщо на немовляти куплено окреме місце в салоні.
Якщо заплатити збір за ручну поклажу, то в салон можна пронести чемодан, габарити якого збільшені до 56х45х25 см. При сплаті збору за пріоритетну посадку додатково можна взяти в салон предмет, габарити якого не перевищують 40х30х18 см, наприклад, сумку для ноутбука. Вага кожного предмета не повинен бути більше 15 кг.

за матеріалами avianews.com

Немає Коментарів

Sorry, the comment form is closed at this time.